NLB 976
Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven
Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven,
leesbaar voor mensen als zijn erfenis.
Ons leven mag zich voluit laten lezen,
herkenbaar als zijn eigenhandig schrift.
Wie kan in ons een brief van Christus lezen,
als niet de Geest ons aan elkander rijgt,
die ons als dode, levenloze letters
beademt en tot nieuwe zin herschrijft?
Om woord voor woord zijn liefde te vertalen,
dat blijft voor ons bestaan het doel, de zin.
Om mensen zijn ontferming te herhalen
zijn wij gezonden, deze wereld in.
tekst Sytze de Vries, bij 2 Korintiërs 3,1-4
melodie Willem Vogel
Wie volgt jou op Insta?
Wil je weten of iemand bekend is? Kijk dan op Instagram. Als je gezien wilt worden, moet je ervoor zorgen dat je veel volgers krijgt op Instagram. Dan moet je regelmatig berichten posten met beeld en geluid, waarop jij op jouw voordeligst naar voren komt. Dat geldt vooral voor mode, geld en uitstraling.
Als je in je werk bekend wilt worden, dan moet je ervoor zorgen dat je veel contacten hebt op LinkedIn. Daar post je dan je hele cv en vooral jouw successen in het werk.
Zorg vooral voor referenties en aanbevelingen van anderen die hoog opgeven over de samenwerking met jou en de resultaten die je boekte. Zo groei je naar grote hoogte door vooral bezig te zijn met het regisseren van wat anderen van jou vinden. Je kunt er maar afhankelijk van zijn.
Maar wie ben je als niemand jou ziet? Paulus had nog geen Insta of LinkedIn. Toch gingen er ook over hem verhalen. Zijn roem ging hem vooruit, maar er was ook kritiek. Was hij ook afhankelijk van wat mensen van hem vonden? Was hij voortdurend op zoek naar ‘likes’ en andere vinkjes? In 2 Korintiërs 3:1-4 geeft hij het antwoord: Ik heb geen Instagram nodig. De mensen die ik op het spoor van Christus mocht brengen, zijn mijn aanbevelingsbrief. Schenk veel aandacht aan hen, want zij zijn goed leesbare brieven.
Sytze de Vries, de dichter-dominee van de Oude Kerk in Amsterdam, schreef hierover een mooi, aansprekend lied: Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven.
De dichter had dit lied gewoon met een mededeling kunnen beginnen: ‘De Heer heeft ons met liefde neergeschreven’. Een mooi statement en daar was een passende melodie op te maken geweest. Maar dat doet hij niet, hij draait de volgorde om: ‘Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven.’ Jij en ik worden direct aangesproken. Niet individueel maar samen. Door de nadruk op ‘ons’ te leggen, krijg je een andere dynamiek. Het is niet vrijblijvend wat er komt. Het gaat verder: ‘Ons heeft de Heer’. Er is ons iets overkomen, er is een verandering in ons leven gekomen en dat is aan ons te zien. De liefde van de Heer heeft ons gemaakt tot wie we nu zijn. We zijn een open brief geworden die iedereen kan lezen. De goede lezer heeft aan een half woord genoeg. Die herkent het direct: deze persoon is ‘herkenbaar als het eigenhandig schrift’ van de Heer! Dat zegt het eerste couplet.
Het maakt je wel nieuwsgierig. Hoe is dat dan gegaan en wanneer heb ik dat dan gemerkt? Wij waren dode, levenloze letters. Een bak vol alfabet, maar zonder verband of structuur. Zonder doel of richting. Een dode letter inspireert niet, ook al heeft hij nog zoveel volgers op Instagram. Dan blaast Gods adem over de letters in de bak. Het worden levende zielen. De Geest rijgt ze aan elkaar. De enkele, dode letters vormen samen een nieuwe, levende taal. Door de Geest herschreven als een brief van Christus. Dat maakt het tweede couplet duidelijk.
Wat staat er dan in die brief? Eigenlijk maar een enkel woord: liefde. De taal van de liefde wordt er woord voor woord geschreven, daar is geen woord Frans bij. Ons bestaan, dat van jou en mij samen, heeft tot doel en zin om steeds weer Gods liefde te laten lezen in ons leven.
En ik herhaal: dat is niet vrijblijvend; we worden de wereld ingezonden met een missie:
Om aan mensen Gods ontferming te herhalen. Lees ons leven maar: wij waren dode letters, maar ‘Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven.’
Zo’n nieuw lied vraagt om een passende melodie. Sytze de Vries werkte in de Oude Kerk nauw samen met de organist-componist Willem Vogel. Die smeedde op ambachtelijke wijze een mooie melodie. Daarbij stond hij voor de uitdaging om die spannende eerste zin goed in de maat te krijgen. Dat is hem gelukt door zich achtereenvolgens te bedienen van een twee-tweede en een drie- en vijf-kwarts maat. De melodie kun je in tweeën delen. Regel 1 en 2 vormen een melodielijn en regel 3 en 4 ook. Regel 1 en 3 zijn aan elkaar gelijk en regel 2 en 4 zijn verwant. Vogel kiest daarbij voor de liefdevolle toonsoort E-grote terts. Met een goede begeleiding kan er zo een welluidend lied gezongen worden. In de liturgie kan het een mooie plaats krijgen bij de lezing uit het Nieuwe Testament, voor en na de woordbediening, als antwoord op het wetslezing of de geloofsbelijdenis en als slotlied. Zo zing je een goed leesbaar getuigenis: Niet Instagram of LinkedIn bepaalt mijn lot, lees in mij een brief van Christus!
Kampen, april 2024
Henk Schaafsma